Louis Poulsen er firstmover med banebrydende Stage-Gate model

Et nyt Stage-Gate design er født.

Fra 2 til 20 nye produkter om året. 50 pct. reducering af udviklingstiden. Udviklingsafdelingen hos Louis Poulsen har set lyset med et interaktivt system, som er højaktuelt for virksomheder, der arbejder med innovation.
IPW har hjulpet med visualiseringen af systemet.

Den internationale belysningsvirksomhed Louis Poulsen er rodfæstet i den skandinaviske designtradition, hvor form følger funktion. Hver eneste detalje i designet har et formål. Og de klassiske og smukke lamper er blevet til i tæt samarbejde med hæderkronede designere og arkitekter som Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Verner Panton, Øivind Slaatto og Louise Campbell.

De fem vigtigste styrker ved IPW Stage-Gate:

1. Accelererer speed-to-market
2. Visualiserer udviklingsprocessen
3. Print trods stor mængde data
4. Effektiv allokering af ressourcer
5. Definerer forventninger og udbytte på et tidligt tidspunkt

Arven var derfor tung, da Casper Ørndrup Wulff og Mikael Ørum Damgaard med 3 måneders mellemrum startede som henholdsvis Project Manager og R&D Director ved Louis Poulsen. De tog udviklingsprocessen under lup, og havde store idéer til, hvordan de ville katalysere en systematisk og struktureret innovationsproces fra idé til lancering, så de samtidig også sikrede de økonomiske og medarbejdermæssige ressourcer i løbet af processen. Men det levnede den eksisterende Lean Product Development System-model (forkortet: LPDS) i Visio ikke plads til.

Opbrud med traditionel Stage-Gate tænkning

– Louis Poulsen havde kørt med en Stage-Gate 5-6 år før vores tid, men den blev ikke længere benyttet, og LPDS-processen var aldrig blevet fuldt implementeret. De flowcharts, der var beskrevet i forbindelse med LPDS, var låst og uigennemsigtige. Men verden forandrer sig, og mange af vores processer hænger sammen med noget andet, så vi havde et stort behov for at kvalificere innovationsprocessen gennem en visualiseret udviklingsproces, siger Mikael Ørum Damgaard.

– Visio bygger på en række faste elementer, men der er ikke noget læsbart, faseopdelt indhold i dybden, supplerer Casper Ørndrup Wulff. – Vi havde brug for at synliggøre en transparent proces på en let tilgængelig og interaktiv måde, hvor flere processer kan køre parallelt med relaterede metoder, processer og templates.

En interaktiv huskeseddel

Som led i arbejdet på at synliggøre processerne i Louis Poulsen’s stage-gate model tog Mikael Ørum Damgaard kontakt til IPW Systems. Samarbejdet resulterede i en visuel repræsentation, der zoomer ind på foruddefinerede stadier, og specificerer hvilket materiale og dokumentation, der skal leveres til hvert faseskifte. Visualiseringen vedligeholdes manuelt, og linker ud til alle processer.

Særlig idé- og designfasen, hvor der kigges gennem de kommercielle hornbriller, fylder meget hos Louis Poulsen.

– Vores Stage-Gate fungerer som en interaktiv huskeseddel på, hvordan vi laver projekter – eller om vi har overset et projekt. Den indeholder ikke et tidsperspektiv. Den præsenterer bare. Alle kan hoppe ned i processen og se, om der er nogle templates. Og superbrugerne kan let ændre og tilføje nye templates via drag and drop, siger Casper Ørndrup Wulff.

– Modellen holder os også fast på, hvem der ejer processen, og her har der da været kameler, der skal sluges. For hvem har ansvaret? Det er blevet lettere ved at se sammenhænge og dele vores opmærksomhed mellem det lille og det store perspektiv. Vi forfalder ikke til at opleve processen gennem et mikroskop, hvor de mindste detaljer får lov at fylde vores synsfelt, uddyber Mikael Ørum Damgaard.

Idéer, der står i kø

Udviklingsafdelingen hos Louis Poulsen omfatter 50 medarbejdere inklusiv projektledere og custom products designere. Det er den aktuelle projektgruppe der vurderer, om Stage-Gate modellen skal i brug, og når andre afdelinger – fx kvalitetsafdelingen – bidrager, er de en del af udviklingsfaserne.

– Med den nye Stage-Gate er vores bedste idéer altid organiseret, opdateret og delt, og det har i sig selv en stor, selvopdragende effekt, siger Mikael Ørum Damgaard, der ser den nye Stage-Gate model kombineret med stram tidsstyring som en af årsagerne til den markante vækst hos Louis Poulsen.

– For bare to år siden lancerede vi 1-2 nye produkter om året, og havde en gennemsnitlig udviklingstid på ca. 720 dage. I dag arbejder vi med 20 produkter om året, og har en udviklingstid på ca. 360 dage. Det er en reducering af udviklingstiden på 50 procent. Hertil kommer et større overblik og fokus, fortæller Mikael Ørum Damgaard. – Jeg oplever også, at modellen har givet større engagement og arbejdsglæde. Alle medarbejdere bidrager og har været positive.

Er Louis Poulsen så færdige med at udvikle på deres Stage-Gate?

– Nej, nok ikke. Her og nu kan den det, vi vil. Det kan godt være, at vi kobler mere på sidenhen, men vi har hele tiden fokus på at holde det meget enkelt og finde den skarpeste løsning.

 

System-support Spørgsmål til produkter mm.