Transparent

Skab din fremtidige talentbase

Karriere

18/06-2024

Mod på studiemedarbejdere 

Vi skal også bruge medarbejdere i fremtiden. Derfor er det en god strategi at sikre en fornuftig pipeline af fremtidig arbejdskraft. I dette blogindlæg opfordrer Jan H. Andersen, CTO, virksomheder til at åbne dørene for studiemedarbejdere. Det kan ikke blot sikre en god base at rekruttere fra i fremtiden. Det giver også en enestående mulighed for at finde de bedste talenter, inden de bliver fundet af andre.

En forpligtelse at hjælpe med at skabe fremtidige medarbejdere

Ungdommen får skyld for meget. Sådan har det nok været lige så længe, der har været mennesker til. Det står nu slet ikke så skidt til med ungdommen endda. Tværtimod oplever vi hos IPW studerende, som er både engagerede og pligtopfyldende, og som ikke blot laver deres arbejde, men også bidrager til at udvikle det. 

Præcis som jeg tidligere har skrevet om praktikanter, så mener jeg, at vi som virksomheder har en forpligtelse til at lukke unge mennesker ind på arbejdspladsen. Hvordan skal vi senere kunne forlange dygtige, erfarne voksne medarbejdere, hvis vi ikke vil give dem chancen for at starte et sted? 

 

Det er faktisk lidt nemmere med uspoleret arbejdskraft 

Vi har brugt studiemedarbejdere det meste af virksomhedens levetid. Lige nu har vi 3. Man behøver såmænd ikke vente med at finde dem, til de starter på videregående uddannelser. Vi har haft adskillige allerede fra 1.G eller slutningen af folkeskolen. 

Skal de dresseres lidt? Selvfølgelig skal de det. Det skal friskbagte dimittender også. Men ud over at de er nemme at lære nye tricks, så får du i tilgift nogle medarbejdere, der ikke er blevet spoleret på forhånd med dårlige vaner. 

Find de unge talenter før de andre og vis dem tillid

Det allerbedste er, at der er så mange dygtige unge mennesker at finde, at man faktisk godt kan stille krav. Ikke kun til almindeligheder som at passe sit arbejde, men bestemt også til det faglige niveau. 

Af flere omgange har vi målrettet ledt efter – og fundet – de unge mennesker med ekstra kraftigt lys i pæren. Kan de løse de samme kvalifikationsopgaver, som vi bruger til voksne kandidater, så har vi ikke et helt skidt udgangspunkt. Vær ikke bange for at sætte barren højt, hvis du samtidigt kan matche dygtige unges behov for at blive fagligt udfordret. 

Det betyder jo ikke, at de ikke skal læres op i opgaverne. Naturligvis skal de det uanset styrken i lyspæren. I begyndelsen skal de have nogle succesoplevelser med ufarlige opgaver. Derefter er de klar til at blive kastet ud på dybt vand. Det er vores ansvar at sikre, at de ikke drukner i processen. De kan dog vise sig at have en forbløffende evne til hurtigt at lære at svømme effektivt, når de bliver vist tilliden. Den tillid bliver understreget, når de oplever, at deres arbejde og frembringelser indgår på lige fod med de øvrige medarbejderes. Det er en ganske betydelig oplevelse og motivationsfaktor for et ungt menneske. 

Det er umagen værd for begge parter

Nogle vil indvende, at man kan have dem i for kort tid til, at det er umagen værd. Det er jeg ikke enig i. Finder man dem allerede i gymnasiet, og beholder dem hen over en videregående uddannelse, så bliver det hurtigt til en 6-7-8 år. Hvor længe har du din gennemsnitlige medarbejder ansat? Samtidigt er der vel næppe mere oplagte kandidater til kommende stillinger end mennesker, du selv har været med til at forme og træne, præcis som du vil have dem. 

Hvis du bruger en smule af dit mod på studiemedarbejdere, så får du i bytte også en portion vovemod og overmod. Det er slet ikke så tosset. Enhver organisation – også den velfungerende – har godt af, at der kommer nogle og rusker lidt op i tingene. Det er sundt at blive udfordret og få stillet de trælse spørgsmål, man selv kan have glemt svarene på. Der følger givetvis også lidt fiduser og upoleret pjank med. 

God fornøjelse med dem. 

Kickstart karriereudviklingen

Ved at tilbyde studentermedarbejdere deres første joboplevelse giver vi dem mulighed for at påbegynde deres karriereudvikling tidligt. Dette skaber en solid base for deres fremtidige arbejdsliv og bidrager til at opbygge et stærkt fundament af færdigheder og erfaringer. 

Forny med unge kræfter

Når unge studiemedarbejdere kommer ind i virksomheden, ryster de op i de vante rutiner med deres friske perspektiver og nysgerrige spørgsmål. De udfordrer ofte etablerede arbejdsmetoder og bidrager med nye idéer, der kan føre til sund innovation og forbedringer i vores daglige drift. 

Fremtidssikret talentpipeline

Ved at integrere studiemedarbejdere tidligt i deres karriereforløb og understøtte deres udvikling igennem uddannelsen, skaber vi en kontinuerlig pipeline af kvalificerede talenter til nøglepositioner i fremtiden.  

Alle har brug for noget at stå op til om morgenen…

Karriere

30/05-2024

Mod på fleksjob

Af: Jan H. Andersen, CTO hos IPW Systems A/S

Vores land mangler arbejdskraft. Samtidig kan over 30.000 ikke finde et fleksjob. I dette blogindlæg opfordrer Jan H. Andersen, CTO, virksomheder til at overveje at ansætte fleksjobbere. Det er ikke kun en mulighed for at få dækket et arbejdskraftsbehov, men også en mulighed for at give flere mennesker noget at stå op til.

Mennesker har brug for mening i livet

Ikke alle er i stand til at have et fuldtidsjob. Problemer – hvad enten de er medfødte eller opståede – kan gøre det umuligt fysisk eller psykisk at holde til 37 timer om ugen på en arbejdsplads. At man ikke kan være der på fuld tid, er jo ikke det samme som, at man ikke kan bidrage med værdifuld viden og arbejde.

Alle har brug for noget at stå op til om morgenen. Jeg vil vove at påstå, at man i længden bliver syg af ikke at have det. Selvom vores arbejde ikke (nødvendigvis) skal være vores identitet, så er den sociale værdi af det at have kolleger af betydelig værdi for de fleste. Det er det også at føle, at man hver dag står op og udretter noget, som giver mening. De fleste mennesker ønsker jo også at kunne klare sig selv i så vid udstrækning, som det er muligt for dem.

 

Det er ikke blot en opgave for “det offentlige”

Det er et fælles ansvar at sikre, at alle mennesker kan have noget at stå op til. Den opgave kan “det offentlige” ikke løse alene. Det kræver virksomheder med relevante job, som også er parate til at være fleksible og tør åbne døren for dem, der ikke lige passer ind i den sædvanlige skabelon.

Heldigvis har vi her i Danmark muligheden for at få tilkendt et fleksjob. I et fleksjob arbejder man, så meget man er bedømt til at kunne holde til, og får af kommunen et fleksløntilskud, så lønnen kommer tættere på, hvad man kunne have fået på fuld tid.

Det er absolut ikke så let at blive tilkendt et fleksjob. Der skal tungtvejende grunde til. Det skal i den enkelte kommune først afdækkes, om man er ude af stand til at fastholde beskæftigelse på grund af en varig og væsentlig begrænset arbejdsevne. Ved udgangen af 2023 var over 30.000 personer godkendt til at kunne få et fleksjob uden dog at have et.

Dette indlæg skal dog hverken handle om rimeligheden i vores social- eller arbejdsmarkedspolitik. Det skal derimod være en opfordring til virksomheder til at slå dørene op for medarbejdere, der ikke kan være på arbejde under de normale vilkår for et job.

Specialiseret arbejdskraft med få risici

Hos IPW Systems A/S har vi haft medarbejdere ansat i fleksjob i mange år. Lige nu har vi 5.

Som så mange andre virksomheder, så har vi mange typer opgaver, der ikke i sig selv kan bære en fuldtidsansættelse. Man kan naturligvis satse på at finde medarbejdere, der på magisk vis er gode til flere af opgaverne, så de kan udfylde et fuldtidsjob i kombination. De fleste, der har prøvet den model, kan sikkert bekræfte, at det slet ikke er så let at finde.

Alternativt kan man fordele opgaverne på flere personer, der arbejder på reduceret tid. Blandt de mange kandidater til fleksjob kan du jo finde nogle, der er både dygtige og passionerede for den enkelte type opgave, der skal løses.

Det er et nærliggende spørgsmål, om man ikke som arbejdsgiver påtager sig en stor økonomisk risiko ved at have fleksjobansatte. Og nej, det gør man faktisk ikke. Naturligvis vil man mangle deres indsats, hvis de bliver sygemeldte, men fleksjobaftalerne er også økonomisk fair overfor virksomheden.

Det er klart, at de sociale omkostninger i virksomheden er større, når opgaverne er fordelt på tre medarbejdere frem for én. Til gengæld er din risikospredning tilsvarende større. Også i forhold til sygemeldinger, som jo altså ikke kun er noget, der forekommer blandt fleksjobbere.

Værdifulde medarbejdere med stor ansvarsfølelse

Hvad man til gengæld får i fleksjobansatte, er engagerede, loyale medarbejdere, der lægger så mange kræfter i arbejdet, som de kan. Jeg kan stå 100% inde for, at vi hos IPW meget nødigt vil undvære vores fleksjobmedarbejdere, der udfører vigtige funktioner i vores dagligdag. De tager bestemt også mindst lige så stort et ansvar for, at vi har en god arbejdsplads med godt humør, som alle de øvrige medarbejdere gør. Der er faktisk ingen, der overhovedet skænker det en tanke, hvem der er ansat under hvilke vilkår. Her er alle lige uanset ansættelsesform.

Jeg kan derfor kun opfordre til, at du også overvejer at besætte fremtidige stillinger med mennesker i fleksjob. Det er der ganske god fornuft i. Det bør faktisk ikke kræve ret meget mod.

 

 

Åbn døren for
fleksjobberes potentiale

Manglen på arbejdskraft er en åben invitation til at tænke innovativt og inkluderende. Ved at åbne virksomhedens døre for fleksjobbere, kan vi ikke alene dække vores behov for arbejdskraft, men også give mennesker med særlige behov en chance for at vise deres værdi og finde mening i arbejdslivet.

Styrk dit team
med mangfoldighed

Hos IPW Systems har vi god erfaring med ansættelse af fleksjobbere og har set, hvor meget værdi de tilfører vores team. Fleksjobordningen tillader ansættelse på individuelt tilpassede vilkår, hvor medarbejderne yder efter evne, og virksomheden understøttes økonomisk gennem løntilskud. Denne fleksibilitet reducerer risikoen og øger produktiviteten ved at matche arbejdsopgaver med medarbejdernes kapacitet.

Et skridt mod en
mere inkluderende fremtid

At integrere fleksjobbere i arbejdsstyrken handler om mere end bare at fylde jobpositioner: det er også et spørgsmål om socialt ansvar og er et skridt mod en mere inkluderende og mangfoldig arbejdsplads. Dette viser, at vi anerkender og værdsætter hvert eneste talent, og at vi er forpligtede på at skabe muligheder for alle medarbejdere, uanset deres individuelle udfordringer.

Skab fremtidens talent: Vigtigheden af erhvervspraktik

Karriere

18/04-2024

Mod på praktikpladser

I en tid, hvor unges erhvervspraktik står over for udfordringer med vigende antal pladser, opfordrer Jan H. Andersen, CTO, i dette blogindlæg virksomheder til at udfordre deres mod og genopdage vigtigheden af at forme fremtidens arbejdskraft. Dette er ikke kun en chance for at give de unge indsigt i arbejdsmarkedet, men også en unik mulighed for virksomhederne for at sætte sig selv øverst på listen, når der i fremtiden skal søges job.

Bekymringer bag skrivebordet: det er ikke svært

Engang var erhvervspraktik i grundskolen fuldt obligatorisk, men desværre er det vigende, og det kniber med at finde praktikpladser. Det er en skam.Det er mit indtryk, at en del virksomheder ikke føler, at de rigtigt kan bidrage med noget til unge menneskers oplevelse af arbejdsmarkedet, og derfor tilbyder de ikke praktikpladser.

”Hvordan skal vi dog kunne underholde sådan en størrelse i en uge”, kan bekymringen lyde. “Vil de ikke bare blive skuffede, når de opdager, at de fleste programmører ikke sidder og udvikler fede spil? Risikerer vi ikke bare at skræmme dem væk tidligt?”

Det er måske nemmere at forholde sig til, hvad en brandmand, tømrer eller cykelsmed laver, men det er jo langt fra alle job, der er lige håndgribelige. Hvordan skal de unge mennesker få bare en flig af indsigt i alle ”skrivebordsjobbene”, som der efterhånden er mange af, hvis vi ikke lukker dem indenfor?

Naturligvis kan de sjældent få rigtige arbejdsopgaver – hverken i et softwarefirma eller de mange andre virksomheder, hvor både produkterne og redskaberne er meget lidt fysiske og kræver en del oplæring.

Det betyder bare ikke så meget for oplevelsen for en pige eller dreng fra 8-9. klasse, om opgaverne er helt rigtige eller ej. Find på noget, der ligner. Det er i sig selv en kæmpeoplevelse at få et skrivebord på et kontor. Så betyder det ikke det store, at de reelt sidder og leger med legoklodser, mens de voksne snakker om de rigtige opgaver omkring dem.

 

På opdagelse i arbejdslivet: IPW’s praktikprogram

Hos IPW tog vi en beslutning om at lave et fast ugeprogram for praktikanter, hvor de kommer en tur omkring vores palette af redskaber og arbejdsopgaver.

Hver morgen startes med en introduktion til det nye og en gennemgang af en opgave, der skal løses. De skal have lidt hjælp undervejs, når de sidder fast. Der skal selvfølgelig også lige bruges lidt tid på at se deres resultater og give input. Undervejs deltager de selvfølgelig i nogle af de faste ugentlige aktiviteter og møder.

Det program har vi prøvet af på mange årgange praktikanter nu. 2-3 gange om året. Vi har med tiden justeret lidt på opgaverne og fået udbygget med ekstraopgaver til de særligt kvikke. Vi har suppleret læringsredskaberne med Lego Education sæt, som er både sjovt og håndgribeligt at lege med og som regel også trækker nogle af de andre på kontoret til.

Vores konklusion er helt klar: Undervurdér ikke de unge menneskers talent og deres ønske om at prøve. Selvfølgelig er nogle mere ambitiøse og talentfulde end andre, men det er jo ikke anderledes end med voksne.

 

Vi er ikke bange for at stille krav

Vil man have en praktikplads hos os, så skal man stille op til en forventningssamtale, hvor vi kan se hinanden an. Vi skal have et indtryk af, at der er en oprigtig interesse i at bruge en uge fornuftigt. Her skal der også underskrives praktikaftale, samtykkeerklæring og tavshedserklæring med noget så voksent som MitId. Er det for at skræmme dem væk? Nej da. Det er for at vise, at vi tager det meget alvorligt. At vi tager DEM alvorligt. Til gengæld bliver de for en uge lukket indenfor i hemmelighederne, hvor vi også bruger vores tid på dem.
Her bliver de behandlet som ligeværdige i en uge. Med skrivebord, intranet og møder, og med adgang til både frokostbuffet, bordfoldbold og kaffeautomat – som også indeholder kakao. Er de med til fredagsøl, så er det dog uden øl.
 

 

 

Invester i fremtiden: Merværdien af begejstring

Er det investeringen værd? Hvis succeskriteriet er at se deres navne i fremtidige ansøgninger til læreplads eller job, så er svaret et ubetinget ja. Det bør dog ikke kun gøres så direkte op. Det er en nødvendig opgave, som ingen andre end virksomheder kan løse. Ingen andre! Og den er nødt til at blive løst.

Hvad med de voksne? Ja, vi synes faktisk også, det er lidt fedt, at der kommer nogle unge mennesker og minder os om begejstringen, som vi måske har glemt lidt med årene. Det ofrer vi gerne 10 arbejdstimer på nu og da. Det kan varmt anbefales til andre. Det bør faktisk ikke kræve meget mod.

Udforsk potentialet
i erhvervspraktik

Som virksomhedsleder ser jeg en stor værdi i at åbne vores døre for erhvervspraktikanter. Jeg opfordrer dig til at genoverveje, hvordan din virksomhed kan bidrage til de unges forståelse af arbejdsmarkedet. Det handler ikke kun om at opfylde en pligt, men om en nødvendig investering i fremtidens arbejdskraft. Og så giver det altså også lidt ny energi i virksomheden, at der nu og da kommer unge mennesker forbi og roder lidt op i det hele.

Skab et interessant
praktikprogram

 I IPW Systems har vi taget skridtet videre ved at udvikle et ugeprogram, der virkelig engagerer de unge. Jeg vil anbefale dig at se på, hvordan du kan gøre praktikoplevelsen både lærerig, sjov og engagerende. Brug kreative værktøjer og aktiviteter, der giver de unge en reel indsigt og praktisk erfaring. Det er en fantastisk måde at vise dem, hvad deres fremtidige arbejdsliv kan indeholde.

Investér i de unge
og se langsigtede gevinster

Vores tilgang i IPW Systems til at tage erhvervspraktik alvorligt har ikke kun givet de unge værdifulde erfaringer, men også givet os mulighed for at spotte fremtidige talenter. Jeg opfordrer dig til at se praktikprogrammer som en investering i både de unges fremtid og din virksomheds succes. Ved at stille krav og skabe meningsfulde forløb kan du opleve, hvordan tidligere praktikanter vender tilbage som potentielle medarbejdere eller elever, som du allerede har et forhåndskendskab til. Dette er en strategi, der betaler sig både samfundsmæssigt og forretningsmæssigt.

Lad os finde den rigtige løsning til din virksomhed

Book et idémøde, se en demo og find ud af, om du vil have mere hjælp fra os. Det koster dig ikke noget.